top of page

NAJCESCA PITANJA?

BITNA DOKUMENTA

Program Work and Travel

Sta je WAT program?

Program Work and Travel je Exchange Visitor Program – program medjunarodne kulturne razmjene. Cilj programa je da stranim studentima omogući da za vrijeme ljeta borave u SAD, usavrse engleski jezik, putuju po SAD, upoznaju nove kulture i steknu nova zivotna i radna iskustva. Cilj programa nije laka zarada niti odlazak kako bi se finansirao nastavak studiranja.

Radni dio programa traje maksimum 3 mjeseca, a nakon toga ucesnici programa mogu da putuju po SAD maksimum mjesec dana.

Koje su obaveze WAT Montenegra u vezi WAT USA programa?

Glavna obaveza WAT Montenegra je da studentu pruži prijavu i omogući ucešće  na WAT USA programu, u skladu sa opštim pravilima i rokovima koje određuje Sponzor, po važećoj regulativi Vlade SAD. Stoga, svim aktivnim članovima WAT USA programa pružamo adekvatne i blagovremene informacije o programu (uključujući i oblast procedure apliciranja za vizu J-1; zabranjenih poslova za program itd.)u periodu do odlaska Člana WAT Programa u SAD.

WAT Montenegro nije organizator programa.

Moram li biti student da bih isao na program?

Da, program je otvoren samo za studente na visim strucnim studijama koji se po povratku, nakon završetka WAT programa vraćaju na studije ili studente koji su na zadnjoj godini studija.

Na program nije moguce poci ako nisi student.

Da li vecina ucesnika pokrije svoje troskove na WAT programu?

To iskljucivo zavisi od vas. Nasi ucesnici zarade dovoljno da pokriju troskove dolaska i zivota u SAD-u.  Ukoliko cete puno trositi na kupovinu ili putovanja poslije posla, to ce znacajno uticati na iznos novca koji cete ponijeti kuci.

Trebam li se brinuti zbog toga sto putujem sam?

Bez brige. Lako je upoznati ljude kroz sastanke prije odlaska ili cak na vasem radnom mjestu. Necete dugo biti sami! Neki raniji ucesnici programa radije su putovali sami, smatrajuci kako su tako otvoreniji za nova poznanstva sa amerikancima i drugim novim prijateljima. Dio iskustva je upoznavanje novih ljudi i stvaranje prijateljstava sirom svijeta.

Sta je obrazac DS2019?

DS2019 je obrazac odobren od vlade SAD-a koji vam omogucuje da zatrazite svoju J-1 vizu kod  Americke ambasade.  Obrazac je izdan od strane vaseg sponzora, nakon sto ste zadovoljili kvalifikacije za program.

Viza

Da li svi ucesnici programa dobiju vizu?

Ne. Svi ucesnici programa ne dobiju vizu, ali praksa pokazuje da oko 90%  studenata dobije vizu bez poteskoca. Glavni kriterijum za dobijanje vize je stabilno stanje na fakultetu.

Koji tip vize dobijam i da li je mogu produziti?

Student na ovom programu dobija J-1 vizu, koja mu omogucuje da radi u USA kao Exchange Visitor.  NIJE moguće produžiti ovu vizu. Moguce je raditi tokom ugovorenih datuma vidljivih na obrascu za vizu DS-2019, koji je studentu dostavljen od WAT Montenegra. 

Moram li lično obaviti intervju u Američkoj ambasadi?

Da. Za podnosenje zahtjeva za J-1 vizu morate licno biti na intervjuu  u Americkoj ambasadi. Vas WAT Montenegro agent osigurati ce vam informacije o ugovaranju termina i odlasku na vas intervju, ali vas agent ne prisustvuje vasem razgovoru s konzulom, jer je to privatan razgovor konzula i vas.

Kada cu znati da li sam dobio vizu?

Informaciju dobijas odmah od konzula. Ukoliko ne dobijes vizu, konzul te moze odbiti ili prolongirati. Bolje je ako te prolongira, jer u tom slucaju mozes da pokusas ponovo ako polozis jos neki ispit - bez ponovnog placanja takse za razgovor.

Posao

Mogu li raditi s prijateljima?

Da. Mnogo studenata prijavljuje se za posao zajedno sa svojim prijateljima.

Da li mogu napustiti posao?

Napustanje posla ne preporucujemo bez dozvole sponzora. Vi dobijate vizu zato sto je poslodavac garantovao za vas da cete imati radno mjesto kad dodjete u USA. Zbog toga imate moralnu obavezu da ispostujete poslodavca te je idealno da radite kod njega do isteka ugovora. Ukoliko odete od poslodavca bez dozvole, on ima pravo da vam ukine program i da vas deportuje iz USA.

Da li mogu naci drugi posao?

Da. Mozete naci nekoliko poslova. Najbitnije je da ti novi poslovi ne ugrozavaju vas primarni posao koji vas je doveo u USA. 

Smjestaj

Kako se placa stanarina?

Placanje stanarine se najcesce regulise odbijanjem od zarade. Pojedini poslodavci zahtevaju da studenti ostave depozit koji im se vraca nakon zavrsetka koriscenja smjestaja. Tokom boravka, pojedini poslodavci dozvoljavaju i mogucnost promene smjestaja sa ili bez naknade.

Koja je prosjecna cijena smjestaja?

Vecina ucesnika WAT programa tvrde da je cijena smjestaja bila izmedju $40 i $100 po sedmici. Iako cijena najma moze svakako biti i veca, mnogi su pronasli i jeftiniji smjestaj.
Ako razmisljate o zivotu u velikom gradu (New York, Boston, Chicago, LA, San Francisco, Miami, Washington DC, itd.) ili odmaralistima (Nantucket, Martha's Vineyard, Hamptons), mozete ocekivati da cete platiti za smjestaj prilicno mnogo.

Najjeftiniji smjestaj je obicno na poslovima u zabavnim i nacionalnim parkovima.

Gdje cu zivjeti?

Mnogi od poslodavaca na nasem "FULL programu" spremni su osigurati smjestaj tako da unaprijed znate gdje ćete zivjeti. Ukoliko ga ne organizuju, spremni su pomoci oko istog. Međutim, ukoliko sami organizujete svoj posao putem "SELF programa", morati cete organizovati i smjestaj. 
 

Osiguranje

Moram li uzeti polisu osiguranja?

Da. Polisa osiguranja posebno je dizajnirana imajuci u vidu potrebe mladih koji putuju. U SAD-u nema besplatnih zdravstvenih usluga, te se svaka medicinska potreba mora platiti. Detalji o vasoj polisi osiguranja biti ce dostupni kad god pozelite.

Sta obuhvata ovo osiguranje?

Osiguranje pokriva osnovne medicinske potrebe kao sto su intervencija pri prehladi, trovanju i slicno, a ne pokriva popravku zuba, korekciju vida i nasledne bolesti. Kao ucesnik morate se pridrzavati uputstava za koriscenje osiguranja (koje obuhvata i obavezu da se osiguravajuce drustvo obavjestava o koriscenju medicinskih usluga). 

Avio Karta

Da li da kupim promotivnu avio kartu?

Kako WAT program podrazumijeva boravak od 3-4 mjeseca u SAD, nasa je topla preporuka da se ne "kockas" sa promotivnim/najjeftinijim kartama - mnogo se stvari u tom periodu moze desiti (sto u Americi, sto "kod kuce".) 

Stoga je izuzetno bitno da kao ucesnik programa imas fleksibilnost u odredjivanju datuma povratka sa programa. Ovo je osnovni razlog zbog koga je i kupovina fleksibilnih karata uslov za ucesce na programu uz pomoc/preporuku WAT Montenegra.

S kojom avio kompanijom letjeti?

Dosadasnje nase iskustvo nas upucuje da preporucimo AirFrance ili Turkish Airlines, jer oni imaju najbolje i najisplativije konekcije sa nasih prostora. 

Kada je najbolje kupiti avio kartu?

Iako je karta jeftinija dosta prije odlaska, ne preporucujemo da je kupujete dok dobijete vizu. Nakon toga nas agent ce vam ponuditi najbolju cijenu koja se moze naci na trzistu. Takodje, student ako zeli moze kad se potvrdi da mu je izradjen DS2019, da uplati depozit agenciji za avio kartu kako bi obezbijedio jeftiniju cijenu.

Please reload

Aplikacija na program >

Pamflet o Pravima u Americi > 

Pitanja za razgovor s poslodavcem i pitanja za ambasadu >

Job Offer (za SELF varijantu) > 

Diagram Koraka WAT Programa

Opste informacije o WAT USA programu

Poster programa sa tvog fakulteta >

bottom of page